Sushi
Sushi-logo
En betegnelse for retter med ris tilsat eddike som kombineres med ingredienser som grøntsager og fisk.
Opskriften på ris er til 4 personer. Med fyldet er det meget individuelt hvor meget man vil bruge.
I sushikøkkenet skal du bruge
sushiris japanske ris
sushi-zu riseddike
shoyu fin japanske soya.
wasabi knust grøn japanske peberrod (stærk !!!)
nori tørret havtang, der presses til tynde plader
nori tang har et meget højt nærringsindhold med flere vitaminer og mineraler i end nogen anden fødevare
gari syltet ingefær. spis det efter hver sushi. det renser ganen og er godt for maven.
grønt fyld man kan bruge mange forskelling grøntsager bl.a. agurk, gulerod,persillerod, bladselleri, avocado, kinaradiser, forårsløg, peberfrugt, svampe og blanceret spinat
fiskefyld nypillede rejer, røget laks, røget makral er lækre i sushi.
hvis man bruger rå fisk f. eks. helleflynder, pighvar, laks, rødfisk, makrel, multe, tun samt rejer og kammuslinger skal de være den bedste kvalitet og have været frossset mindst 24 timer ved -20g for at sikre at alle parasitter er døde
andet fyld omeletstrimler
køkkengrej en skål til den kogte ris, helst af træ
træspartel til at røre i risen med
bambusmåtte
en skål med eddike til at dyppe hænderne i

Tilberedning

sumeshi
eddikeris
til 4 per
3 dl ris, 5 dl vand, 3 spsk riseddike, 1 spsk sukker, 1 tsk salt
risen skylles i flere hold vand inden den koges i 15 min og trækker i 10 min
riseddiken blandes med sukker og salt og foldes herefter forsigtigt i risene med en træske og de afkøles inden brug
makiruller en plade tang lægges på en bambusmåtten, et lag ris fordeles ovenpå undtagen de sidste 2 cm (skal bruges til at lukke med)
læg en tynd stribe wasabipasta hen over risene
anbring fyldet og rul måtten til en rulle, fugt kanten med lidt vand til at forsegle med og lad den trække i 10 min før den skæres i skiver på ca 3 cm
servering kan anrettes med syltet ingefær, extra wasabipasta , japansk soya, wasabi-mayonnaise lavet af mayonnaise smagt til med lidt wasabi
drikkevarer vand, kinesisk øl, grøn the, sake (varm eller kold)

Forslag til sushi

Røget laks og avocado.
Den kogte ris presses ud i en films-belagt form og der lægges et meget tyndt lag wasabi ovenpå, lakseskiver fordeles henover og formen pakkes ind i plastik, hviler i køleskab og ved servering skæres formen ud i firkanter som pyntes med lidt avocado.

Agurk og lidt røget makrel.
Den kogte ris deles i 2 og den ene del lægges på en plade tang på en bambusmåtte. Lidt makrel og agurkestave lægges på risen, lidt wasabi fordeles over, og tangen rulles og hviler lidt inden den skæres ud.

Omelet,forårsløg, agurk og peberfrugt.
Den kogte ris deles i 4 dele.Forårsløg blandes med 4 æg og bages i sesamolie til en tynd omelet som strimles.Agurkeskiverne drysses med salt og trækker 10 min. Peberfrugterne flækkes og grilles eller steges godt.
En form beklædes med film og der lægges et lag tang i bunden, derpå lægges risen lagvis med et lag omelet, et lag agurk oget lag peberfrugt.Der sluttes af med ris og et lag tang , det hele hviler under let pres inden det skæres i firkanter.

Gulerod, svampe, spinat og rejer.
Rejerne koges til de er faste, spinaten blanceres og svampe samt gulerødder skæres i stave og koges møre i vand tilsat soya, risvin og lidt sukker. Den kogte ris fordeles på en tangplade i et ret tykt lag, rejer lægges i en række ligesom resten af ingredienser lægges i rækker overpå. Hviler lidt inden de skæres i stykker .