Madopskrifter
<< Prev Print Madopskrifter Home Next >>

Bagels

Det var de polske jøder der i begyndelsen af 1900-tallet bragte baglen fra Østeuropa til USA, hvor den især i de senere år har opnået enorm popularitet og den er blevet en fast del af især New Yorkernes menukort.
Bagels blev oprindeligt betragtet som morgenmad, men de bliver nu spist på alle tidspunkter. Bagels er dampbagt, hvilket giver dem en særlig konsistens og de har et karakteristisk hul i midten.
De skæres igennem og ristes før de nydes med forskelligt former for fyld. Kan også serveres som to åbne halvdele.

Til ca. 20 stk.

  • 25 gram gær
  • 1 dl. vand
  • 1 dl. A-38
  • 1 tsk. rørsukker
  • 1 1/ tsk. salt
  • 1 æggeblomme
  • 1 spsk. olie
  • ca. 475 gram mel

Pensling: æggehvide, drys med ristet sesamfrø.

Fremgangsmåde:
Vand og A-38 lunes og gæren røres ud heri. Tilsæt sukker,salt, æggeblomme, olie og det meste af melet. Ælt mere mel i til dejen har den rette smidige konsistens.
Lad dejen hæve under et fugtigt klæde et lunt sted i 1 time.
Ælt dejen let igennem og del den i 20 stykker, som rulles til stænger og formes til runde ringe.
Lad brødene efterhæve i ca. 1/2 time på bagepladen.
Bring en gryde med letsaltet vand i kog. Kom ca. 3 bagels ad gangen i det kogende vand i ca.1 min. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe lidt af, inden de sættes på en bageplade.
Pensl brødene med æggehvide og drys sesamfrø. Bag brødene i ovnen i ca 20 minutter ved 200 grader på midterste ovnrille.


Bagel med hytteost og landskinke
  • 1 skive røget landskinke
  • salatblade
  • 2-3 spsk hytteost
  • 1 tsk rødløg,2 spsk rød peberfrugt og ½ stilk bladsellerii hakket fint
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ tsk dijonsennep
  • salt og hvid peber

Baglen smøres med hytteostblandingen og lægges sammen med salat og landskinke.


Bagels med laksefyld
  • salatblade
  • 1 spsk dåse laks
  • 1 spsk creme fraiche
  • citronsaft
  • dild
  • salt, peber

Laksen moses og røres med resten. Den flækkede bagel lægges sammen med salaten og laksefyldet.


Bagel med ost og kylling
  • iceberg eller romaninesalat
  • kogt eller stegt kold kyllingkød
  • lidt sprødstegt bacon
  • 1-2 spsk flødeost
  • salt, peber

Lun en bagel og flæk den. Smør med flødeost, læg salaten og kyllingekødet over. Drys med bacon .


Bagels med kalkun
  • icebergsalat
  • 2 skiver røget kalkunbryst
  • 25 g friskost
  • 1 skivet tomat
  • 1 tsk. ravigotte-sauce
  • 1 skive røget bacon

Flæk den lune bagel og smør med friskost. Læg baglen sammen med salat, kalkun, ravigotte-sauce, tomat og bacon.